Moje MisoRamen polévka proti těhotenským otokům

Poslední týdny už mám nohy jako konve a mám pocit, že mi otíkají snad i oči a uši. Prostě to třetí těhu není žádný med, rozhodně je náročnější, než ta předchozí, a není to jen tím, že místo jednoho špunta se starám o dva…Možná je to fakt rozdíl, čekat holku nebo kluka i v tom množství hormonů, kterými je tělo nabombené, a také mi nepomáhá, že Hugísek ze školky (když už tam teda pár dní vydrží!) vždy něco přitáhne a pak doma všichni postupně na pár dní zalehnem a léčíme se. Neminulo nás očkování, několik klasických školkových viróz ani samotný covid (a to, že již 8 měsíců stříkám kapky do nosu proti neustále oteklé sliznici už ani nevnímám), malá tudíž dostává docela zabrat a já o to víc věřím, že ven vyklouzne už posílená a jen tak ji něco nesejme.
Tak jako tak, celé těhotenství rozhodně bohužel nejsem schopna dodržovat jakékoli zásady zdravého a vyváženého stravování. Bohužel ani nemám prostor pro vlastní denní jógovou praxi, krom jedné lekce gravidjógy týdně. A když už se pár minut najde, ta energie prostě není. Jednoduše – není nějak na nic pořádného čas a tak se odbývám rychlými jídly a místo protažení večer jen cvičím s rebozo šátkem. A kdo mě zná ví, že tohle rozhodně není můj styl a sama v tom už nejsem spokojená.
A jelikož si moje tělo vždy samo řekne, že TAKHLE TEDA NE!, tak zatoužilo po něčem lehkém, rychlém, snadném, výživném, fresh a dobíjejícím baterky. A protože věřím, že zdraví začíná u stravy, začala jsem hledat. No a jakmile jsem se dočetla, že s nedokrvenými končetinami (se kterými mám již v téhle fázi těhotenství opravdu problém) by mohla pomoci mimo kopřivový čaj třeba MISO pasta, zrodil se mi v hlavě tenhle recept, který je mixem japonských polévek miso a ramen.

Něco málo k MISO pastě

Co je na této surovině tak úžasného, že se jí Japončíci ládují dnes a denně?
. MISO je hnědá kvašená (fermentovaná) pasta, k jejíž výrobě se používají sójové boby, obiloviny, sůl a fermentační činidlo. Dle délky fermentace a druhu obiloviny je MISO světlejší nebo tmavší.
. Rozlišujeme 4 druhy MISA: Světlé (shiro) miso z rýže, Mugi miso (z ječmene, fermentované zhruba rok), Genmai miso (z naturální rýže, nejvyhledávanější), Hatcho miso (fermentované jen ze sóji 3 roky).
. MISO obsahuje výborně stravitelné bílkoviny (čili jsou úžasnou volbou pro vegany), řadu vitamínů, minerálů a enzymů.
. MISO působí prospěšně při zvýšené hladině cholesterolu a pomáhá se tělu zbavovat škodlivých látek.
. Je bohaté na minerály, vyrovnává nízký tlak, pomáhá při trávení, vyživuje pokožku i krev, pomáhá při srdečních chorobách neboť snižuje hladinu cholesterolu v krvi, stimuluje funkci žlučníku a slinivky a také vyplavuje toxické látky z těla – je tudíž výborným pomocníkem při různých detoxech.
. Vývar z MISO pasty může pomoci zbavit se pocitu nedokrvených a těžkých končetin již po pár dnech užívání. Tak já to tedy jdu vyzkoušet.

Mugi MISO

MŮJ RECEPT NA MISORAMEN
(2 porce)

. 2 hrsti strouhané mrkve
. 2 hrsti najemno pokrájené jarní cibulky
. 2 hrsti tenkých rýžových nudlí
. 2 na plátky nakrájené žampiony
. 1 hrst špenátových listů
. řasy (já použila arame – mořský dub, nori sushi řasu a nori vločky)
. silken hedvábné tofu – pár lžic
. bio kimchi – pár lžic dle chuti
. 2 lžíce MISO pasty (já použila MUGI neboli ječmenné miso)
. vývar (já použila slepičí, může být zeleninový, nebo dashi vývar z ryb a řas, nebo jen horká voda a v ní rozpuštěné miso)
. na dochucení pár kapek citronu, ume ocet dle chuti

Veškerou zeleninu krom hub jsem dala do misek, přidala pár lžic kimchi a silken tofu, posypala řasama (arame řasy jsem nechala 15min louhovat ve vodě, aby změkly), přidala uvařené rýžové nudle, pár kapek ume octa a citronu. Slepičí vývar spolu s houbami jsem nechala projít varem, povařila pár min a stáhla plamen. Do horkého vývaru jsem přidala dvě lžíce MISO pasty, pořádně rozmíchala a nechala MISO vzejít na hladinu. Pak jsem vývarem zalila zeleninu s nudlemi a tofu. Bylo to eňo ňuňo.

#nosugar#nogluten#MISO#

Nechejte zavařit vývar, povařte houby pár min a stáhněte plamen – poté zamíchejte MISO a nechte vystoupat na hladinu. MISO se NESMÍ vařit, abychom ho “nezabili”
Veškerou zeleninu, nudle, silken tofu, kimchi a řasy naskládáme do misek a zalejeme vývarem s rozmíchanou MISO pastou a houbami


Ostatní články