Jsem velmi organizovaná, obzvlášť v kuchyni a nákupech potravin (nenávidím plýtvání jídlem), a vlastně nechápu jak se to stalo, asi změklý mozek, ale v ledničce se mi sešlo snad 8 kg mrkve…tak udělala jsem úžasnou krémovou mrkvovou polívku s quinoou a fetou, dále kuře na mrkvi (dle muže moc dětské jídlo), supr asijský mrkvový salát a pořád zbývalo. Tak mě napadlo udělat mrkvový dort. Já tydle sladké věci prostě nedělám, nepeču, neumím, nebaví mě být přesná a odměřovat, vážit, šlehat a pak vše upatlané ulepené mýt, nejlépe 10 misek na každou mouku/těsto/krém zvlášť, to jsem prostě ochotná dělat max u chleba. Nicméně jsem tomu dala šanci. A povedl se a vydržel v lednici krásný vláčný 3 dny. Chutnal dětem, i mně.
Recept super easy.
Budeš potřebovat:
4 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (cca 8 větších mrkví)
hrnek nasekaných vlašáků nebo pekanů
2 hrnky polohrubé
4 lžičky prdopeče
1 PL skořice
4 vajíčka
1 hrnek třtinového cukru
1 PL javorového sirupu
špetka soli
Krém:
1 hrnek moučkového cukru
4-5 vaničcek žervé/philadephie/paloučku
1 PL javorového sirupu
šťáva z 1 citronu – dle chuti
Vyšlehám vajíčka s třtinovým cukrem a javorovým sirupem do pěnivé kašičky a postupně přisypávám mouku, prášek do pečiva a skořici a nakonec i mrkev a půlku ořechů. Důkladně promíchám. Nakonec přeliju do kulaté dortové formy vymazané máslem a vyložené pečícím papírem. Peču na 175-180 st. na horkovzduch cca 60min. Použiju špějli, musí být suchá. Nechám vychladnout. Mezitím si udělám krém – smíchám všechny suroviny do hladka. Vychladlý korpus rozkrojím vprostřed podélně, prostředek potřu krémem, přiklopím korpusem a potřu zbylým krémem po stranách, na to pak lžičkou “nalepím” oříšky.
Tip: při vyndávání korpusu z formy si pomoz nožem odkrojit po stranách formy, aby se ti část těsta neodtrhla jako mně:) ale zaplácla jsem to krémem.
Bon apetit

