Miluju. Já moc sladké fakt nemusím. Jakože krom toho speciálního období v měsící, kdy mě honí sladká mlsná, fakt bych přežila život bez čokolády a dortíčků. Ale čas od času mám specifické chutě na klasické buchty s tvarohem, hrníčkovky s drobenkou, zmrzku z Creme de la Creme anebo skořicové šneky k espressu v hipster kavárně. Doma jsem je dělala jen párkrát a prostě nic moc. Ale tyhle se teda povedly! Tak si sem hážu recept, než ho zapomenu (protože jako vždy jsem se odpíchla asi od tří různých receptů a sama poupravila dle toho, co jsem našla doma).
Na těsto:
Půlka klasického droždí (20g)
70 g másla rozpuštěného
70 g cukru krupice
250 ml mléka
(Vše smíchám v míse a nechám volně žít cca 30min. Přikryju utěrkou.)
560 g hladké pšeničné mouky – já dala 490 g bílé hladké + 70g špaldové celozrnné
1 vejce
1 lžička soli
1 lžička skořice
Jakmile droždí trochu vzejde, smíchám se zbytkem ingrediencí v robotu s hákem, cca 5-10 min hnětu dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn.
Přendám do skleněné mísy a nechám kynout cca 2 hod. Po hodině těsto kontroluji a kdyžtak prohnětu ručně.
Jakmile je nakynuto, rozdělám na vále poprášeném moukou, rozválím na cca 30cm x 50cm široký plát.
Na náplň:
100 g rozpuštěného másla
1 lžíce skořice
třtinový cukr na posypání – dejte dle vaší potřeby viz foto
Zamotám do válečku a krájím na 5 cm velké šneky. Poté vkládám vedle sebe do máslou vymazané formy. Peču na 190°C na horkovzuch na cca 17min.










Obecně jsem dávala cukru méně (protože peču hlavně pro děti) a i tak než jsem stihla dopsat článek už 4 šneci jsou fuč.
Příště zkusím s domácím kváskem a nechat třeba kynout přes noc stejně jako chleba a přidám jablíčka.
Podáváme s mlékem.
Přeju spoustu úsměvů od mléka a ulepených skořicových prstíků…
*A mám tu upgrade těchhle božích šneků – do těsta jsem přidala cca 130 g dýňového pyré (z Hokaido). A namísto do skleněné mísy jsem se vyskládala zvlášť na plech dál od sebe…jsou vláčnější, nelepí se k sobě a dýně jim dodala dokonalou barvu zapadajícího slunce. Chutnaj prostě ještě líp*
